fbpx
Permanente Makeup

Permanente Makeup in Rotterdam

By oktober 23, 2018 No Comments

Wat is permanente makeup?

Permanente makeup is een cosmetische technologie waarbij tatoeages (tatoeages zijn permanente pigmentatie van de huid) worden ingezet als manier om de uiterlijke kenmerken van makeup na te bootsen. Hieronder valt bijvoorbeeld het tekenen van (permanente) eyeliner of lippenstift.

Permanente makeup wordt onder andere ingezet om kunstmatige wenkbrauwen te tatoeëren wanneer deze door ouderdom, een ziekte (zoals Alopecia Totalis), medicatie (chemokuur) of een genetische verstoring zijn uitgevallen. In een ander geval kan permanente makeup worden ingezet om littekens en witte vlekjes op de huid (vitiligio) te verbergen. Het wordt ook gebruikt om borsten te herstellen na borstchirurgie.

Hoewel de meest bekende benaming van deze tatoeëringstechniek permanente makeup is, wordt het ook wel derma-pigmentatie, micropigmentatie of cosmetisch tatoeëren genoemd. De laatste term is misschien wel de meest passende, omdat permanente makeup word aangebracht onder dezelfde steriele condities als een normale tatoeage. Als afkorting wordt PMU gebruikt, dat natuurlijk voor permanente makeup staat.

In Nederland moeten de inkten die gebruikt worden om permanente makeup te zetten worden goedgekeurd. De NVWA en GGD lanceerden in 2015 een website die adviseert over het veilig laten zetten van een tatoeage. Belangrijker dan dat, lanceerden zij ook een lijst met gevaarlijke PMU-inkten.

De geschiedenis van Permanente makeup

De eerste gedocumenteerde permanente makeup behandeling werd in 1902 uitgevoerd door de bekende Britse tatoeageartiest Sutherland MacDonald in zijn salon “#76 Jermyn Str.” in Londen. Hij noemde zijn behandeling “all-year-round delicate pink complexion” en plaatste deze op de wangen van vrouwen. Al snel sloeg de rage over naar Amerika en omstreeks 1920 was het elektronisch tatoeëren van een blush een regelrechte rage geworden. De tatoeageartiest George Burchett die de tecnhiek ontwikkelde in de jaren ’30 beschrijft in zijn memoires hoe talloze vrouwen zonder dat ze het wisten getatoeëerd werden. De salons boden het namelijk aan als een “complexion treatment” waarbij er plantaardige kleurstof onder de huid werden ingebracht.

De resultaten van permanente makeup

  • Directe resultaten

Het gebruiken van permanente makeup resulteert in uitgelichte kenmerken van het gelaat. De nadruk wordt vaak op de wenkbrauwen, lippen en ogen gelegd en deze worden door middel van kleuren beter zichtbaar gemaakt. De resultaten imiteren oppervlakkig aangebrachte makeup of kunnen juist bijna onzichtbaar zijn. Dit is allemaal afhankelijk van het ontwerp, de kleur, de techniek en de hoeveelheid pigment die wordt gebruikt.

  • Langetermijn resultaten

De best mogelijke kleurresultaten kunnen tot jaren blijven zitten terwijl mindere kleurresultaten na een tijdje vervagen, dit is helemaal afhankelijk van de persoon. Hoewel permanente makeup onder de huid blijft zitten, is de zichtbaarheid van de pigmenten afhankelijk van diverse factoren waaronder de omgeving, de behandeling en de persoon. Zon vervaagt pigmenten. De hoeveelheid pigment die er gebruikt wordt bepaalt hoe lang de permanente makeup er goed uitziet. Ben je iemand die vaak in de zon te vinden is? Dan vervaagt je permanente makeup sneller.

Verwijderen van permanente makeup

Zoals tatoeages, is ook permanente makeup lastig te verwijderen. De meest voorkomende technieken om permanente makeup te verwijderen zijn laser-resurfacing, dermabrasion (exfoliation) en chirurgische verwijdering. Vaak wordt camoufleren niet aangeraden door professionals. Het verwijderen van permanente makeup is pijnlijker dan het plaatsen ervan en het duurt ook langer.

Meer informatie over permanente makeup

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over permanente makeup? Dan kun je deze het beste aan een specialist in permanente makeup vragen.

En lucky you… Want Erica van De Browerij is een specialist in permanente makeup in Rotterdam. Zij beantwoord je vragen maar al te graag, dus stel ze gerust.

Vond je dit artikel nuttig? Dan waarderen we het enorm als je dit bericht met anderen deelt op je Facebook profiel, je LinkedIN profiel of gewoon via een WhatsApp berichtje aan bijvoorbeeld je vriendin die interesse had in permanente makeup.

DeBrowerij

Author DeBrowerij

More posts by DeBrowerij

Leave a Reply